dnes je pondělí 21. 10. 2019

Aktuality a zprávy
Slovník základních pojmů
E-obchod
IT a média
Odpovědnost a delikty
Ochrana osobních údajů a dat
Autorská a průmyslová práva
Ochrana doménových jmen
Elektronický podpis
a podání
Mezinárodněprávní aspekty
Další právní aspekty Internetu
Související oblasti
Judikatura
Odkazy a zdroje
Diskuzní fórum
Najdi:


Nad oprávněním zpracovávat osobní údaje <28. 10. 2003> <Daniel Tošner>

Norem týkajících se zletilých fyzických osob bez způsobilosti k právním úkonům je v našem právu velmi málo. Nejednoznačný přístup k problémům, jež se dotýkají osob bez způsobilosti k právním úkonům (dále "nesvéprávní") je proto běžným jevem. Námětem této úvahy jsou dvě otázky z oblasti ochrany osobních údajů vztahující se k nesvéprávným osobám. První otázka se lehce zabývá povahou údaje "zbavení způsobilosti k právním úkonům" - zda jde o osobní údaj, či zda jde o citlivý údaj vypovídající o zdravotním stavu a zároveň se zabývá případným oprávněním správce takový údaj zpracovávat. Druhá otázka je zaměřena na oprávnění orgánu místní správy zpracovávat osobní a citlivé údaje nesvéprávných osob, jimž vykonává funkci zákonného zástupce § 27 odst. 3 in fine (dále "obec" [1]). K uvedeným otázkám úvaha rovněž nabízí řešení, kde záměrem je vyvolat diskusi, spíše než podat finální stanovisko. Pro úplnost je třeba uvést, že se tato úvaha nezabývá osobami omezenými ve způsobilosti k právním úkonům.

Rubrika: Ochrana osobních údajů a dat Čtenost: 7103 Počet reakcí: 1 <diskuse k článku>
Postih porušování autorského práva běžnými uživateli software aneb je nevýdělečné používání nelegálního software pro osobní potřebu opravdu trestným činem? <14. 10. 2003> <Michal Matějka>
V souvislosti se zmínkami o počítačovém či softwarovém pirátství bývá zhusta (v médiích, informačních kampaních, i jinde) uváděno, že za porušování autorského práva hrozí trestněprávní postih i běžným uživatelům nelegálního software. Je tomu ale skutečně tak? Je i domácí nevýdělečné používání nelegálního software skutečně vždy trestným činem?
Rubrika: Odpovědnost a delikty, Autorská a průmyslová práva Čtenost: 26285 Počet reakcí: 20 <diskuse k článku>
Mezinárodní konference Kyberprostor 2003: Normativní systémy <30. 9. 2003> <Redakce>
Dne 29.10. 2003 se v budově Právnické fakulty MU v BRNĚ koná Mezinárodní konference Kyberprostor 2003: Normativní systémy. Registraci lze provést do 10.10. 2003 prostřednictvím emailu 11158@mail.muni.cz. Další informace ke konferenci a sborníku pak lze nalézt na www.law.muni.cz/konference .
Rubrika: Aktuality a zprávy Čtenost: 2929 Počet reakcí: 0 <diskuse k článku>
Ochrana počítačového programu v zahraničí a v EU <16. 9. 2003> <Jiří Buryan>

Počítačový program je v ČR chráněn obecně jako literární dílo podle Autorského zákona (AutZ.) V tomto článku se pokusím rozebrat právní ochranu počítačového programu v zahraničí. Pominu zde možnou ochranu prostřednictvím patentového práva a zaměřím se na ochranu podle autorského práva, tedy ochranu ‚copyrightem'.

Rubrika: Autorská a průmyslová práva, Mezinárodněprávní aspekty Čtenost: 8394 Počet reakcí: 1 <diskuse k článku>
Domovní prohlídka u advokáta a odejmutí věci úzce spojených s výkonem jeho povolání (osobní počítač, diskety s klientskou databází a sdělenými informacemi) <2. 9. 2003> <Matejka Ján>
Rozhodnutí Ústavního soudu opět z oblasti domovní prohlídka, tentokrát však u advokáta a o odejmutí věci úzce spojených s výkonem jeho povolání (osobní počítač, diskety s klientskou databází a sdělenými informacemi)
Rubrika: Odpovědnost a delikty, Judikatura Čtenost: 6384 Počet reakcí: 0 <diskuse k článku>
K právní povaze standardu dle zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy <19. 8. 2003> <Daniel Tošner>
Zákon č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, ukládá orgánům veřejné správy povinnost, aby při vedení informačního systému veřejné správy (dále ISVS) dodržovaly tzv. standardy. Zmíněný zákon v § 2 písm. f) definuje standard jako "soubor pravidel pro výkon odborných činností spojených s vytvářením, rozvojem a využívání informačních systémů veřejné správy uveřejněný ve Věstníku [§ 4 odst. 3 písm. j)]". K vyhlašování standardů je oprávněno Ministerstvo informatiky (§ 4 odst. 2 písm. c), které rovněž vydává Věstník (§ 4 odst. 2 písm. j). Vzhledem k platné právní úpravě však zákonodárce nejen, že ukládá (byť nepřímo) povinnost dodržovat standardy, ale také technické normy! Právě povahou standardu a těmito souvisejícími otázkami se zabývá i tento článek.
Rubrika: Ochrana osobních údajů a dat, Související oblasti Čtenost: 6283 Počet reakcí: 0 <diskuse k článku>
Malá poznámka k provozu neziskových broadband telekomunikačních sítí podle platných právních předpisů (zejména telekomunikačního zákona) <5. 8. 2003> <Matejka Ján>
Není tomu tak dávno, co se na českém Internetu rozhořel spor o to, zda jsou neziskové širokopásmové bezdrátové síťě (typiky například CZFree.Net ) legální, či nelegální. Všechno odstartovalo prohlášení Českého telekomunikačního úřadu a poznámka Patricka Zandla. Lze tedy provozování takovýchto aktivit považovat za oprávněné? Jaké jsou další podmínky provozu takovýchto telekomunikačních síťí? Právě tím se zabývá tento článek
Rubrika: Související oblasti Čtenost: 5619 Počet reakcí: 3 <diskuse k článku>
K páchání trestného činu porušování autorského práva neoprávněnou distribucí programů firmy Microsoft Corporation <22. 7. 2003> <Redakce>
Nález Ústavnío soudu zabývající se porušováním autorského práva neoprávněnou distribucí programů firmy Microsoft Corporation v souvislosti s příkazem k prohlídce jiných prostor a pozemků včetně některých procesních pochybení.
Rubrika: Autorská a průmyslová práva, Judikatura Čtenost: 4096 Počet reakcí: 0 <diskuse k článku>
Licence a licenční smlouvy k software - otázky a odpovědi <24. 6. 2003> <Čermák Jiří>
Tento článek reaguje na řadu sebraných dotazů, se kterými se na redakci ITpráva obrátil David Kozák ze serveru Živě.cz (www.zive.cz), které se týkají licencí a licenčních smluv k počítačovým programům. Přestože v tomto článku nejde o nějakou komplikovanou právní analýzu, vzhledem k neustále se opakujícím dotazům považujeme za užitečné odpovědi na otázky vznesené ze strany Živě.cz zpřístupnit i na ITprávu.
Rubrika: Odpovědnost a delikty, Autorská a průmyslová práva Čtenost: 18274 Počet reakcí: 1 <diskuse k článku>
Monitorování elektronické pošty a ochrany soukromí zaměstnanců v souvislosti se Stanoviskem Úřadu pro ochranu osobních údajů k této otázce <17. 6. 2003> <Miloslav Marek>
Tento text reaguje na zveřejněné stanovisko č.1/2003 Úřadu pro ochranu osobních údajů.
Rubrika: Ochrana osobních údajů a dat Čtenost: 13069 Počet reakcí: 0 <diskuse k článku>
K problematice šíření nevyžádaných a obtěžujících sdělení prostřednictvím Internetu, zejména pak elektronické pošty <10. 6. 2003> <Matejka Ján>
Článek se zabává problematikou tzv. spammingu. Smyslem tohoto článku je spíše stručně nastínit základní principy, možné způsoby řešení, jakož i některé návrhy de lege ferenda a upozornit na některá sporná místa stávající právní úpravy, než podat ucelený výklad, ve kterém bude pamatováno na všechny související otázky.
Rubrika: Odpovědnost a delikty, Ochrana osobních údajů a dat, Další právní aspekty internetu Čtenost: 11263 Počet reakcí: 3 <diskuse k článku>
Spáchání trestného činu pomluvy prostřednictvím internetového diskuzního fóra (Rozsudek Nejvyššího soudu ČR č.j. 7 Tdo 254/2003) <4. 6. 2003> <Matejka Ján>

Ani Nejvyšší soud ČR nezvrátil rozhodnutí odvolacího soudu, na základě kterého byl Mgr. P.P. odsouzen k trestu 150 hodin prospěšných prací za to, že spáchal trestný čin pomluvy, které se dopustil na internetovém diskuzním fóru. Pomluvu spáchal dotyčný nepravdivými výroky na adresu Ing. Ch., které byly alespoň z části způsobilé značnou měrou ohrozit vážnost dotyčné osoby v jeho zaměstnání.

Rozsudek názorně dokazuje, že ani Internet není anonymní prostředí, na které se nevztahují zákony. Navíc je jakýmsi vztyčeným prstem pro ty, kteří Internet využívají k vyjádření svých názorů (byť třeba pod pseudonymem), neboť i ti musí mít na paměti, že svoboda vyjadřování garantovaná nám Listinou má jisté právní hranice dané právy ostatních osob kolem nás.

Rubrika: Aktuality a zprávy, Odpovědnost a delikty, Judikatura Čtenost: 16486 Počet reakcí: 10 <diskuse k článku>
Smlouva o koupi spotřebního zboží <3. 6. 2003> <Jiří Hrádek>

Evropské právo přispělo k tomu, že koupě spotřebního zboží je, nejen v České republice, ve prospěch spotřebitele precizně upravena. Záměrem tohoto článku není hodnotit úpravu koupě spotřebního zboží v České republice tak, jak je koncipována v občanském zákoníku, ale přinést informace o stejné úpravě ve Spolkové republice Německo. Jaké jsou tedy zásady prodeje spotřebního zboží v Německu?

Rubrika: Související oblasti Čtenost: 6415 Počet reakcí: 0 <diskuse k článku>
Právní úprava distančního výkonu práce <27. 5. 2003> <Matejka Ján>
Vývoj právní úpravy závislé práce byl vždy (ať již ve starověkém Římě či ve Středověku, přímo či nepřímo, podmíněn formováním moderního a dynamického právního řádu, který je schopen reagovat na nové a aktuální potřeby společenské regulace. Jednou z posledních společenských změn je bezesporu rostoucí užívání tzv. atypické pracovněprávní vztahů, kam lze jistě v současné době považovat nejenom samotný distanční (dálkový) či tranzitní (pohyblivý) výkon práce domácími zaměstnanci (tzv. Homeworking), ale také jeho konkrétní projevy v podobě tzv. teleworkingu či hotdeskingu, které jsou s těmito moderními technologiemi nedílně svázány. Mým přáním je tedy podat alespoň částečný výklad otázek související s platnou právní úpravou distančního výkonu práce se zvláštním zřetelem k těmto moderním technologiím. V tomto smyslu bych rovněž rád upozornil na některé sporné a nepříliš vyhovující ustanovení některých pracovněprávních předpisů.
Rubrika: Další právní aspekty internetu, Související oblasti Čtenost: 12780 Počet reakcí: 1 <diskuse k článku>
Právní povaha doménového jména <20. 5. 2003> <David Sehnalek>
Článek se zabývá právním vymezením pojmu doménového jména.
Rubrika: Ochrana doménových jmen Čtenost: 15266 Počet reakcí: 11 <diskuse k článku>
Předchozí | 1 | .. | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | .. | 14 | Další
ITprávo.cz - Server o internetovém a počítačovém právu; ISSN:1801-4089
Provozovatel: Společnost pro právo informačních technologií (SPIT)
e-smlouvy, nekalá soutěž, daňové aspekty...
rozhlasové a televizní vysílání, e-ziny, reklama...
odpovědnost providerů, internetová kriminalita...
monitorování komunikace na Internetu, ochrana osobních údajů a soukromí, hacking...
ochrana díla na Internetu, ochrana software, ochranné známky, patenty...
postavení NIC.cz, právní povaha doménových jmen, cybersquatting...
odpodvědnost subjektů el. podpisu, aspekty e-podání, dokazování...
rozhodné právo, jurisdikce, vybrané zahraniční a mezinárodní normy...
odkazy, rámy, peer to peer technologie, meta tags, spamming...
cenzura a svoboda projevu, ochrana osobnosti...
rozhodnutí domácích a zahraničních soudů v oblasti práva IT a telekomunikací...
Úvodem
Naše cíle
Co zde najdete...
Hledáme autory
O nás
Čermák Jiří
Hrádek Jiří Matejka Ján Pospíšil Martin Sehnalová Jana Smejkal Ladislav Štědroň Bohumír
Ústav státu a práva AV ČR
Právnická fakulta ZČU
Autorský zákon
Zákon o el. podpisu
Nařízení vl. k el. podpisu
Vyhlášky k el. podpisu
Občanský zákoník
Obchodní zákoník
Z. o mez. právu soukromém
Trestní zákon
Zákoník práce
Telekomunikační zákon
Z. o ochr. osobních údajů
Z. o inf. systémech veř. správy _______________________
Aktuální znění k 1.1.2002
Seřadit dle autora
Seřadit dle data publikace Seřadit dle čtenosti
Seřadit dle počtu reakcí ________________________
Nastavit jako výchozí stránku
Přidat k oblíbeným položkám ________________________
Zobrazit pro tisk
Technická správa
Redakce