dnes je čtvrtek 23. 11. 2017

Aktuality a zprávy
Slovník základních pojmů
E-obchod
IT a média
Odpovědnost a delikty
Ochrana osobních údajů a dat
Autorská a průmyslová práva
Ochrana doménových jmen
Elektronický podpis
a podání
Mezinárodněprávní aspekty
Další právní aspekty Internetu
Související oblasti
Judikatura
Odkazy a zdroje
Diskuzní fórum
Najdi:


Recenze: Matejka J. Internet jako objekt práva: hledání rovnováhy autonomie a soukromí. Praha: CZ.NIC, 2013, 256 s. <25. 3. 2014> <Čermák Jiří>
V tomto roce vyšla v knižní edici CZ.NIC publikace Jána Matejky s názvem Internet jako objekt práva s podtitulem Hledání rovnováhy autonomie a soukromí. JUDr. Ján Matejka, Ph.D., advokát, pravidelný přednášející na vysokých školách nejenom právního zaměření a vědecký pracovník Ústavu státu a práva AV ČR je známým odborníkem v oblasti internetového práva a práva informačních technologií vůbec. Vzhledem ke své předchozí odborné publikační činnosti a širokým a dlouhodobým praktickým i teoretickým zkušenostem právě v těchto oborech je každá publikace Jána Matejky příslibem fundovaného a teoreticky velmi dobře podloženého odborného díla. To platí dvojnásob pro literaturu z oblasti práv informačních technologií, kde některá témata stále zůstávají nepokryta. Podívejme se tedy, zda nejnovější Matejkova publikace naplnila do ní vkládaná oprávněná očekávání.
Rubrika: Aktuality a zprávy, Ochrana osobních údajů a dat, Další právní aspekty internetu, Související oblasti Čtenost: 8183 Počet reakcí: 0 <diskuse k článku>
Recenze: Ján Matejka, Internet jako objekt práva: hledání rovnováhy autonomie a soukromí, CZ.NIC, Praha 2013, 1. Vydání, 256 stran, 299 Kč <15. 12. 2013> <Bohumír Štědroň>
Jednou z pozoruhodných publikací roku 2013 je monografie Jána Matejky s názvem „Internet jako objekt práva" a podtitulem "hledání rovnováhy autonomie a soukromí“, kterou vydalo renomované nakladatelství CZ.NIC. Tato publikace je věnována aktuálnímu tématu postavení soukromí ve světě Internetu a souvisejícím právním otázkám. Tato recenze přináší stručné ohlédnutí za touto publikací a její stručný nástin.
Rubrika: Aktuality a zprávy, Ochrana osobních údajů a dat, Související oblasti Čtenost: 9034 Počet reakcí: 0 <diskuse k článku>
Vyšla nová publikace s názvem Internet jako objekt práva: hledání rovnováhy autonomie a soukromí <31. 8. 2013> <Matejka Ján>
Tímto si dovoluji skromně oznámit, že v Edici CZ.NIC, kterou spravuje sdružení CZ.NIC, správce české národní domény, vyšla má nová publikace s názvem Internet jako objekt práva a podtitulem Hledání rovnováhy autonomie a soukromí. Tato publikace  je šestou publikací Edice CZ.NIC. Knihu lze v tištěné verzi objednat na stránkách CZ.NIC, případně zdarma stáhnout ve formátu PDF (link níže).
Rubrika: Ochrana osobních údajů a dat Čtenost: 6153 Počet reakcí: 0 <diskuse k článku>
Rozhodnutí Nejvyšího soudu ve věci neoprávněného zásahu do osobnostních práv ve smyslu ustanovení § 11 a § 13 ObčZ tím, že žalovaná obchodní společnost zřídila internetovou doménu "kadran.cz“, kde uveřejnila urážlivý text vůči žalobcům <24. 2. 2007> <Matejka Ján>
Soud prvního stupně po provedeném řízení dospěl k závěru, že žalovaná obchodní společnost neoprávněně zasáhla do osobnostních práv žalobců ve smyslu ustanovení § 11 a § 13 o.z. tím, že zřídila internetovou doménu "kadran.cz“ a zde (ve vztahu k žalobcům) uveřejnila (a po dobu od 15. února 2002 do nejméně 9. května 2002 uveřejňovala) urážlivý text v německém jazyce s připojenou lascivní karikaturou. Soud prvního stupně vyslovil názor, že s ohledem na neobyčejnou vulgárnost a urážlivost zmíněného zásahu je dán důvod pro přiznání náhrady nemajetkové újmy v penězích ve smyslu ustanovení § 13 odst. 2 o.z. Protože však současně scházely podklady ke stanovení vlastní výše tohoto zadostiučinění soud žalobu zamítl jako celek.
Rubrika: Ochrana osobních údajů a dat, Judikatura Čtenost: 9214 Počet reakcí: 0 <diskuse k článku>
Ochrana soukromí na pracovišti dle zákona č. 262/2006 Sb. (nového zákoníku práce) <25. 9. 2006> <Matejka Ján>
Článek zmiňuje nové pojetí ochrany soukromí na pracovisti v pracovněprávních vztazích ve světle zákona č. 262/2006 Sb. (nového zákoníku práce), který má nabýt účinnosti dnem 1.1.2007. Zákoník práce tak poprvé v historii pracovního práva ČR upravuje tuto problematiku.
Rubrika: Ochrana osobních údajů a dat, Související oblasti Čtenost: 11848 Počet reakcí: 1 <diskuse k článku>
Nizozemsko: Internetový poskytovatel je povinen sdělit údaje o provozovateli webové stránky <3. 1. 2006> <Redakce>
Podle rozhodnutí nizozemského soudu jsou internetoví provideři (typicky poskytovatelé připojení nebo poskytovatelé volného prostoru) za určitých okolností povinni vydat soukromé osobě (tedy nikoliv pouze orgánům činným v trestním řízení) údaje o jejich uživateli, který údajně zasáhl do práva této osoby.
Rubrika: Aktuality a zprávy, Odpovědnost a delikty, Ochrana osobních údajů a dat, Mezinárodněprávní aspekty, Judikatura Čtenost: 10155 Počet reakcí: 2 <diskuse k článku>
Německo: Využívání internetu pro soukromé potřeby v práci může vést k okamžitému ukončení pracovního poměru <30. 8. 2005> <Bohumír Štědroň>
Využívání internetu pro soukromé účely může podle rozhodnutí Německého spolkového pracovního soudu (Bundesarbeitsgericht) vést k okamžitému rozvázání pracovního poměru. Vždy ale bude třeba každý případ posuzovat individuálně a prokázat, že zaměstnanec na internetu strávil nepřiměřenou dobu a tím porušil své povinnosti z pracovněprávního vztahu.
Rubrika: Ochrana osobních údajů a dat, Mezinárodněprávní aspekty, Související oblasti, Judikatura Čtenost: 9438 Počet reakcí: 0 <diskuse k článku>
Kontrola práce zaměstnanců pomocí telekomunikační techniky z pohledu švýcarského práva <28. 6. 2005> <Bohumír Štědroň>
O oprávněnosti kontroly zaměstnanců pomocí moderních telekomunikačních prostředků v České republice napsal podrobný článek již Honza Matejka. Já jsem se rozhodl napsat článek podobný ale z pohledu práva švýcarského. Pohled může být zajímavý vzhledem k tradiční neutralitě Švýcarska a především také ke skutečnosti, že Švýcarsko není členem EU (Švýcarsko je ale členem Rady Evropy a signatářem Evropské úmluvy o ochraně lidských práv – tedy je pod jurisdikcí Štrasburského soudu pro lidská práva). Směrnice ES o ochraně osobních údajů, o ochraně a rovnosti zaměstnanců se tedy na Švýcarsko nevztahují.
Rubrika: Ochrana osobních údajů a dat, Mezinárodněprávní aspekty Čtenost: 9561 Počet reakcí: 1 <diskuse k článku>
K další (již třetí) novele zákona o elektronickém podpisu <24. 6. 2004> <Matejka Ján>

Doslova před pár minutami (24. června 2004 krátce před 16:00) schválila Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR zatím jednoznačně nejrozsáhlejší novelu zákona č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu a o změně některých dalších zákonů (text novely zde). Poslanci tuto novelu přijali se všemi pozměňovacími návrhy Senátu (text těchto návrhů zde). Novela tak byla postoupena k podpisu prezidentovi republiky. Vyjma oprav některých předchozích chyb zákon řeší problematiku poměrně různorodou. Právě o těchto změnách pojednává tento článek.

Rubrika: Aktuality a zprávy, Ochrana osobních údajů a dat, Elektronický podpis a podání Čtenost: 7721 Počet reakcí: 4 <diskuse k článku>
Skutečně může zaměstnavatel číst Vaší poštu? <20. 1. 2004> <Josef Aujezdský>
Článek se vrací k otázce monitorování a kontroly soukromé e-mailové komunikace na pracovišti.
Rubrika: Ochrana osobních údajů a dat Čtenost: 14261 Počet reakcí: 22 <diskuse k článku>
Nad oprávněním zpracovávat osobní údaje <28. 10. 2003> <Daniel Tošner>

Norem týkajících se zletilých fyzických osob bez způsobilosti k právním úkonům je v našem právu velmi málo. Nejednoznačný přístup k problémům, jež se dotýkají osob bez způsobilosti k právním úkonům (dále "nesvéprávní") je proto běžným jevem. Námětem této úvahy jsou dvě otázky z oblasti ochrany osobních údajů vztahující se k nesvéprávným osobám. První otázka se lehce zabývá povahou údaje "zbavení způsobilosti k právním úkonům" - zda jde o osobní údaj, či zda jde o citlivý údaj vypovídající o zdravotním stavu a zároveň se zabývá případným oprávněním správce takový údaj zpracovávat. Druhá otázka je zaměřena na oprávnění orgánu místní správy zpracovávat osobní a citlivé údaje nesvéprávných osob, jimž vykonává funkci zákonného zástupce § 27 odst. 3 in fine (dále "obec" [1]). K uvedeným otázkám úvaha rovněž nabízí řešení, kde záměrem je vyvolat diskusi, spíše než podat finální stanovisko. Pro úplnost je třeba uvést, že se tato úvaha nezabývá osobami omezenými ve způsobilosti k právním úkonům.

Rubrika: Ochrana osobních údajů a dat Čtenost: 6729 Počet reakcí: 1 <diskuse k článku>
K právní povaze standardu dle zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy <19. 8. 2003> <Daniel Tošner>
Zákon č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, ukládá orgánům veřejné správy povinnost, aby při vedení informačního systému veřejné správy (dále ISVS) dodržovaly tzv. standardy. Zmíněný zákon v § 2 písm. f) definuje standard jako "soubor pravidel pro výkon odborných činností spojených s vytvářením, rozvojem a využívání informačních systémů veřejné správy uveřejněný ve Věstníku [§ 4 odst. 3 písm. j)]". K vyhlašování standardů je oprávněno Ministerstvo informatiky (§ 4 odst. 2 písm. c), které rovněž vydává Věstník (§ 4 odst. 2 písm. j). Vzhledem k platné právní úpravě však zákonodárce nejen, že ukládá (byť nepřímo) povinnost dodržovat standardy, ale také technické normy! Právě povahou standardu a těmito souvisejícími otázkami se zabývá i tento článek.
Rubrika: Ochrana osobních údajů a dat, Související oblasti Čtenost: 5904 Počet reakcí: 0 <diskuse k článku>
Monitorování elektronické pošty a ochrany soukromí zaměstnanců v souvislosti se Stanoviskem Úřadu pro ochranu osobních údajů k této otázce <17. 6. 2003> <Miloslav Marek>
Tento text reaguje na zveřejněné stanovisko č.1/2003 Úřadu pro ochranu osobních údajů.
Rubrika: Ochrana osobních údajů a dat Čtenost: 12040 Počet reakcí: 0 <diskuse k článku>
K problematice šíření nevyžádaných a obtěžujících sdělení prostřednictvím Internetu, zejména pak elektronické pošty <10. 6. 2003> <Matejka Ján>
Článek se zabává problematikou tzv. spammingu. Smyslem tohoto článku je spíše stručně nastínit základní principy, možné způsoby řešení, jakož i některé návrhy de lege ferenda a upozornit na některá sporná místa stávající právní úpravy, než podat ucelený výklad, ve kterém bude pamatováno na všechny související otázky.
Rubrika: Odpovědnost a delikty, Ochrana osobních údajů a dat, Další právní aspekty internetu Čtenost: 10574 Počet reakcí: 3 <diskuse k článku>
Odposlech a záznam telekomunikačního provozu - díl druhý <13. 5. 2003> <Matejka Ján>

Tento článek obsahově navazuje na článek Odposlech a záznam telekomunikačního provozu (DSM 6/2002) a je zaměřen zejména na problematikou listovního tajemství a jeho realizací v prostředí Internetu. Důraz je kladen zejména na otázky veřejné kontroly a dalšího osudu zaznamenaných údajů (dokazování apod.).

Rubrika: Ochrana osobních údajů a dat, Související oblasti Čtenost: 6923 Počet reakcí: 0 <diskuse k článku>
1 | 2 | Další
ITprávo.cz - Server o internetovém a počítačovém právu; ISSN:1801-4089
Provozovatel: Společnost pro právo informačních technologií (SPIT)
e-smlouvy, nekalá soutěž, daňové aspekty...
rozhlasové a televizní vysílání, e-ziny, reklama...
odpovědnost providerů, internetová kriminalita...
monitorování komunikace na Internetu, ochrana osobních údajů a soukromí, hacking...
ochrana díla na Internetu, ochrana software, ochranné známky, patenty...
postavení NIC.cz, právní povaha doménových jmen, cybersquatting...
odpodvědnost subjektů el. podpisu, aspekty e-podání, dokazování...
rozhodné právo, jurisdikce, vybrané zahraniční a mezinárodní normy...
odkazy, rámy, peer to peer technologie, meta tags, spamming...
cenzura a svoboda projevu, ochrana osobnosti...
rozhodnutí domácích a zahraničních soudů v oblasti práva IT a telekomunikací...
Úvodem
Naše cíle
Co zde najdete...
Hledáme autory
O nás
Čermák Jiří
Hrádek Jiří Matejka Ján Pospíšil Martin Sehnalová Jana Smejkal Ladislav Štědroň Bohumír
Ústav státu a práva AV ČR
Právnická fakulta ZČU
Autorský zákon
Zákon o el. podpisu
Nařízení vl. k el. podpisu
Vyhlášky k el. podpisu
Občanský zákoník
Obchodní zákoník
Z. o mez. právu soukromém
Trestní zákon
Zákoník práce
Telekomunikační zákon
Z. o ochr. osobních údajů
Z. o inf. systémech veř. správy _______________________
Aktuální znění k 1.1.2002
Seřadit dle autora
Seřadit dle data publikace Seřadit dle čtenosti
Seřadit dle počtu reakcí ________________________
Nastavit jako výchozí stránku
Přidat k oblíbeným položkám ________________________
Zobrazit pro tisk
Technická správa
Redakce