dnes je neděle 25. 10. 2020

Aktuality a zprávy
Slovník základních pojmů
E-obchod
IT a média
Odpovědnost a delikty
Ochrana osobních údajů a dat
Autorská a průmyslová práva
Ochrana doménových jmen
Elektronický podpis
a podání
Mezinárodněprávní aspekty
Další právní aspekty Internetu
Související oblasti
Judikatura
Odkazy a zdroje
Diskuzní fórum
Najdi:


Recenze: Matejka J. Internet jako objekt práva: hledání rovnováhy autonomie a soukromí. Praha: CZ.NIC, 2013, 256 s. <25. 3. 2014> <Čermák Jiří>
V tomto roce vyšla v knižní edici CZ.NIC publikace Jána Matejky s názvem Internet jako objekt práva s podtitulem Hledání rovnováhy autonomie a soukromí. JUDr. Ján Matejka, Ph.D., advokát, pravidelný přednášející na vysokých školách nejenom právního zaměření a vědecký pracovník Ústavu státu a práva AV ČR je známým odborníkem v oblasti internetového práva a práva informačních technologií vůbec. Vzhledem ke své předchozí odborné publikační činnosti a širokým a dlouhodobým praktickým i teoretickým zkušenostem právě v těchto oborech je každá publikace Jána Matejky příslibem fundovaného a teoreticky velmi dobře podloženého odborného díla. To platí dvojnásob pro literaturu z oblasti práv informačních technologií, kde některá témata stále zůstávají nepokryta. Podívejme se tedy, zda nejnovější Matejkova publikace naplnila do ní vkládaná oprávněná očekávání.
Rubrika: Aktuality a zprávy, Ochrana osobních údajů a dat, Další právní aspekty internetu, Související oblasti Čtenost: 9761 Počet reakcí: 0 <diskuse k článku>
Recenze: Ján Matejka, Internet jako objekt práva: hledání rovnováhy autonomie a soukromí, CZ.NIC, Praha 2013, 1. Vydání, 256 stran, 299 Kč <15. 12. 2013> <Bohumír Štědroň>
Jednou z pozoruhodných publikací roku 2013 je monografie Jána Matejky s názvem „Internet jako objekt práva" a podtitulem "hledání rovnováhy autonomie a soukromí“, kterou vydalo renomované nakladatelství CZ.NIC. Tato publikace je věnována aktuálnímu tématu postavení soukromí ve světě Internetu a souvisejícím právním otázkám. Tato recenze přináší stručné ohlédnutí za touto publikací a její stručný nástin.
Rubrika: Aktuality a zprávy, Ochrana osobních údajů a dat, Související oblasti Čtenost: 10275 Počet reakcí: 0 <diskuse k článku>
Vyšla nová publikace s názvem Internet jako objekt práva: hledání rovnováhy autonomie a soukromí <31. 8. 2013> <Matejka Ján>
Tímto si dovoluji skromně oznámit, že v Edici CZ.NIC, kterou spravuje sdružení CZ.NIC, správce české národní domény, vyšla má nová publikace s názvem Internet jako objekt práva a podtitulem Hledání rovnováhy autonomie a soukromí. Tato publikace  je šestou publikací Edice CZ.NIC. Knihu lze v tištěné verzi objednat na stránkách CZ.NIC, případně zdarma stáhnout ve formátu PDF (link níže).
Rubrika: Ochrana osobních údajů a dat Čtenost: 7314 Počet reakcí: 0 <diskuse k článku>
CENZURA INTERNETU – KRUTÁ REALITA? <23. 6. 2010> <Denisa Šlemarová>
V souvislosti s bojem proti mezinárodnímu organizovanému zločinu a terorismu se stále častěji objevují hlasy pro filtrování informací předávaných prostřednictvím Internetu. Ačkoli organizovaný zločin (a zvláště v nadnárodní formě) představuje mimořádné bezpečností riziko, které může ohrozit stabilitu světového hospodářského systému, je skutečně nutné proto zásadním způsobem omezovat ústavně zaručené svobody jednotlivce? Článek se zabývá souvisejícími aktuálními právními aspekty cenzury Internetu v ČR a ve světě.
Rubrika: IT a média, Ochrana osobních údajů a dat, Další právní aspekty internetu Čtenost: 7929 Počet reakcí: 0 <diskuse k článku>
K problematice pořizování fotodokumentace z akcí politických stran a jejího následného zveřejňování <18. 3. 2010> <Zuzana Durajová>
Článek se zabývá aktuálním stanoviskem Úřadu pro ochranu osobních údajů k otázce pořizování fotodokumentace z akcí pořádaných politickou stranou za tvrzeným účelem zjištění, zda se na různých takových akcích po celé republice neobjevují stále stejní lidé, případně jejich zveřejnění na webu.
Rubrika: Ochrana osobních údajů a dat Čtenost: 8651 Počet reakcí: 0 <diskuse k článku>
Recenze: Alena Macková, Bohumír Štědroň: Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů s komentářem <21. 2. 2010> <Matejka Ján>
Přinášíme recenzi na jednu z pozoruhodných publikací konce roku 2009 - komentář autorů Aleny Mackové a Bohumíra Štědrotě s názvem „Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů s komentářem, včetně souvisejících zákonů a prováděcích předpisů“, kterou vydalo nakladatelství Wolters Kluwer ČR, a.s. v edici Komentáře Wolters Kluwer“. Tato publikace, jako jediná v České republice, komentuje novou právní problematiku datových schránek, elektronických podatelen a autorizované konverze dokumentů, přičemž zároveň obsahuje více než dostatečný přehled související právní úpravy (byť již v nekomentované podobě). Publikace navíc nezůstává pouze u právních aspektů, poměrně podrobně se zabývá i souvisejícími technicko administrativními otázkami, z jejichž komentování je na první pohled viditelná praktická zkušenost a zájem obou autorů o tuto problematikou.
Rubrika: Aktuality a zprávy, Ochrana osobních údajů a dat Čtenost: 16408 Počet reakcí: 3 <diskuse k článku>
Rozhodnutí Nejvyšího soudu ve věci neoprávněného zásahu do osobnostních práv ve smyslu ustanovení § 11 a § 13 ObčZ tím, že žalovaná obchodní společnost zřídila internetovou doménu "kadran.cz“, kde uveřejnila urážlivý text vůči žalobcům <24. 2. 2007> <Matejka Ján>
Soud prvního stupně po provedeném řízení dospěl k závěru, že žalovaná obchodní společnost neoprávněně zasáhla do osobnostních práv žalobců ve smyslu ustanovení § 11 a § 13 o.z. tím, že zřídila internetovou doménu "kadran.cz“ a zde (ve vztahu k žalobcům) uveřejnila (a po dobu od 15. února 2002 do nejméně 9. května 2002 uveřejňovala) urážlivý text v německém jazyce s připojenou lascivní karikaturou. Soud prvního stupně vyslovil názor, že s ohledem na neobyčejnou vulgárnost a urážlivost zmíněného zásahu je dán důvod pro přiznání náhrady nemajetkové újmy v penězích ve smyslu ustanovení § 13 odst. 2 o.z. Protože však současně scházely podklady ke stanovení vlastní výše tohoto zadostiučinění soud žalobu zamítl jako celek.
Rubrika: Ochrana osobních údajů a dat, Judikatura Čtenost: 11245 Počet reakcí: 0 <diskuse k článku>
Ochrana soukromí na pracovišti dle zákona č. 262/2006 Sb. (nového zákoníku práce) <25. 9. 2006> <Matejka Ján>
Článek zmiňuje nové pojetí ochrany soukromí na pracovisti v pracovněprávních vztazích ve světle zákona č. 262/2006 Sb. (nového zákoníku práce), který má nabýt účinnosti dnem 1.1.2007. Zákoník práce tak poprvé v historii pracovního práva ČR upravuje tuto problematiku.
Rubrika: Ochrana osobních údajů a dat, Související oblasti Čtenost: 12392 Počet reakcí: 1 <diskuse k článku>
Nizozemsko: Internetový poskytovatel je povinen sdělit údaje o provozovateli webové stránky <3. 1. 2006> <Redakce>
Podle rozhodnutí nizozemského soudu jsou internetoví provideři (typicky poskytovatelé připojení nebo poskytovatelé volného prostoru) za určitých okolností povinni vydat soukromé osobě (tedy nikoliv pouze orgánům činným v trestním řízení) údaje o jejich uživateli, který údajně zasáhl do práva této osoby.
Rubrika: Aktuality a zprávy, Odpovědnost a delikty, Ochrana osobních údajů a dat, Mezinárodněprávní aspekty, Judikatura Čtenost: 11290 Počet reakcí: 2 <diskuse k článku>
Německo: Využívání internetu pro soukromé potřeby v práci může vést k okamžitému ukončení pracovního poměru <30. 8. 2005> <Bohumír Štědroň>
Využívání internetu pro soukromé účely může podle rozhodnutí Německého spolkového pracovního soudu (Bundesarbeitsgericht) vést k okamžitému rozvázání pracovního poměru. Vždy ale bude třeba každý případ posuzovat individuálně a prokázat, že zaměstnanec na internetu strávil nepřiměřenou dobu a tím porušil své povinnosti z pracovněprávního vztahu.
Rubrika: Ochrana osobních údajů a dat, Mezinárodněprávní aspekty, Související oblasti, Judikatura Čtenost: 10055 Počet reakcí: 0 <diskuse k článku>
Kontrola práce zaměstnanců pomocí telekomunikační techniky z pohledu švýcarského práva <28. 6. 2005> <Bohumír Štědroň>
O oprávněnosti kontroly zaměstnanců pomocí moderních telekomunikačních prostředků v České republice napsal podrobný článek již Honza Matejka. Já jsem se rozhodl napsat článek podobný ale z pohledu práva švýcarského. Pohled může být zajímavý vzhledem k tradiční neutralitě Švýcarska a především také ke skutečnosti, že Švýcarsko není členem EU (Švýcarsko je ale členem Rady Evropy a signatářem Evropské úmluvy o ochraně lidských práv – tedy je pod jurisdikcí Štrasburského soudu pro lidská práva). Směrnice ES o ochraně osobních údajů, o ochraně a rovnosti zaměstnanců se tedy na Švýcarsko nevztahují.
Rubrika: Ochrana osobních údajů a dat, Mezinárodněprávní aspekty Čtenost: 10100 Počet reakcí: 1 <diskuse k článku>
K další (již třetí) novele zákona o elektronickém podpisu <24. 6. 2004> <Matejka Ján>

Doslova před pár minutami (24. června 2004 krátce před 16:00) schválila Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR zatím jednoznačně nejrozsáhlejší novelu zákona č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu a o změně některých dalších zákonů (text novely zde). Poslanci tuto novelu přijali se všemi pozměňovacími návrhy Senátu (text těchto návrhů zde). Novela tak byla postoupena k podpisu prezidentovi republiky. Vyjma oprav některých předchozích chyb zákon řeší problematiku poměrně různorodou. Právě o těchto změnách pojednává tento článek.

Rubrika: Aktuality a zprávy, Ochrana osobních údajů a dat, Elektronický podpis a podání Čtenost: 8183 Počet reakcí: 4 <diskuse k článku>
Skutečně může zaměstnavatel číst Vaší poštu? <20. 1. 2004> <Josef Aujezdský>
Článek se vrací k otázce monitorování a kontroly soukromé e-mailové komunikace na pracovišti.
Rubrika: Ochrana osobních údajů a dat Čtenost: 15223 Počet reakcí: 22 <diskuse k článku>
Nad oprávněním zpracovávat osobní údaje <28. 10. 2003> <Daniel Tošner>

Norem týkajících se zletilých fyzických osob bez způsobilosti k právním úkonům je v našem právu velmi málo. Nejednoznačný přístup k problémům, jež se dotýkají osob bez způsobilosti k právním úkonům (dále "nesvéprávní") je proto běžným jevem. Námětem této úvahy jsou dvě otázky z oblasti ochrany osobních údajů vztahující se k nesvéprávným osobám. První otázka se lehce zabývá povahou údaje "zbavení způsobilosti k právním úkonům" - zda jde o osobní údaj, či zda jde o citlivý údaj vypovídající o zdravotním stavu a zároveň se zabývá případným oprávněním správce takový údaj zpracovávat. Druhá otázka je zaměřena na oprávnění orgánu místní správy zpracovávat osobní a citlivé údaje nesvéprávných osob, jimž vykonává funkci zákonného zástupce § 27 odst. 3 in fine (dále "obec" [1]). K uvedeným otázkám úvaha rovněž nabízí řešení, kde záměrem je vyvolat diskusi, spíše než podat finální stanovisko. Pro úplnost je třeba uvést, že se tato úvaha nezabývá osobami omezenými ve způsobilosti k právním úkonům.

Rubrika: Ochrana osobních údajů a dat Čtenost: 7164 Počet reakcí: 1 <diskuse k článku>
K právní povaze standardu dle zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy <19. 8. 2003> <Daniel Tošner>
Zákon č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, ukládá orgánům veřejné správy povinnost, aby při vedení informačního systému veřejné správy (dále ISVS) dodržovaly tzv. standardy. Zmíněný zákon v § 2 písm. f) definuje standard jako "soubor pravidel pro výkon odborných činností spojených s vytvářením, rozvojem a využívání informačních systémů veřejné správy uveřejněný ve Věstníku [§ 4 odst. 3 písm. j)]". K vyhlašování standardů je oprávněno Ministerstvo informatiky (§ 4 odst. 2 písm. c), které rovněž vydává Věstník (§ 4 odst. 2 písm. j). Vzhledem k platné právní úpravě však zákonodárce nejen, že ukládá (byť nepřímo) povinnost dodržovat standardy, ale také technické normy! Právě povahou standardu a těmito souvisejícími otázkami se zabývá i tento článek.
Rubrika: Ochrana osobních údajů a dat, Související oblasti Čtenost: 6366 Počet reakcí: 0 <diskuse k článku>
1 | 2 | Další
ITprávo.cz - Server o internetovém a počítačovém právu; ISSN:1801-4089
Provozovatel: Společnost pro právo informačních technologií (SPIT)
e-smlouvy, nekalá soutěž, daňové aspekty...
rozhlasové a televizní vysílání, e-ziny, reklama...
odpovědnost providerů, internetová kriminalita...
monitorování komunikace na Internetu, ochrana osobních údajů a soukromí, hacking...
ochrana díla na Internetu, ochrana software, ochranné známky, patenty...
postavení NIC.cz, právní povaha doménových jmen, cybersquatting...
odpodvědnost subjektů el. podpisu, aspekty e-podání, dokazování...
rozhodné právo, jurisdikce, vybrané zahraniční a mezinárodní normy...
odkazy, rámy, peer to peer technologie, meta tags, spamming...
cenzura a svoboda projevu, ochrana osobnosti...
rozhodnutí domácích a zahraničních soudů v oblasti práva IT a telekomunikací...
Úvodem
Naše cíle
Co zde najdete...
Hledáme autory
O nás
Čermák Jiří
Hrádek Jiří Matejka Ján Pospíšil Martin Sehnalová Jana Smejkal Ladislav Štědroň Bohumír
Ústav státu a práva AV ČR
Právnická fakulta ZČU
Autorský zákon
Zákon o el. podpisu
Nařízení vl. k el. podpisu
Vyhlášky k el. podpisu
Občanský zákoník
Obchodní zákoník
Z. o mez. právu soukromém
Trestní zákon
Zákoník práce
Telekomunikační zákon
Z. o ochr. osobních údajů
Z. o inf. systémech veř. správy _______________________
Aktuální znění k 1.1.2002
Seřadit dle autora
Seřadit dle data publikace Seřadit dle čtenosti
Seřadit dle počtu reakcí ________________________
Nastavit jako výchozí stránku
Přidat k oblíbeným položkám ________________________
Zobrazit pro tisk
Technická správa
Redakce